Esport Blanc Escolar

Què és i a qui s’adreça?

El programa Esport Blanc Escolar és la primera iniciativa portada a terme per promocionar i popularitzar els esports d’hivern a Catalunya. El programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern en la població infantil de 3r i 4t de primària de les comarques pirinenques. El programa beneficia totes les escoles públiques i concertades de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Val d’Aran.

L’Esport Blanc Escolar es va implementar de forma experimental el curs 2013-2014 comptant inicialment amb la participació de 20 escoles. El curs 2019/2020 el programa va comptar amb 2.688 participants, 285 més que el curs anterior, d’un total de 60 centres educatius pirinencs. Per aquest curs 2020/2021 les previsions encara són incertes a causa de les mesures restrictives per fer front a la pandèmia del COVID-19.

CURS 2022-23

Enguany amb una participació de 650 alumnes de les 23 escoles de tota la comarca: amb inici de les sessions el 13 de gener i la cloenda amb l’alumnat de 4rt del 17 de març a la Molina.

El programa es desenvolupa durant el 2n trimestre del curs (de gener a març)  i s´inicia en l’esquí de fons, l´esquí alpí i el surf de neu, amb un volum total de 18 hores de pràctica anual, dividit entre 6 sessions,  Cada sessió es porta a terme durant un matí a la setmana, de manera que tot l´alumnat pugui dur a terme aquesta activitat durant dos cursos escolars (3r i 4t de primària).

Les sessions d’esquí de fons es duran a terme a Arans, Lles i Tuixent La Vansa.

Esport Blanc Escolar Berguedà + Emocions desde 2020

Des de la nostra comarca, estem portant a terme un projecte paral·lel, en el qual, i donades les condicions de la pandèmia i post-pandèmia, donem més valor a l’aspecte emocional de l’activitat. N’hem reformulat els objectius de la mà del Feliu Funollet (professor emèrit de l’INEFC i doctor en filosofia) i comptant amb la complicitat dels centres educatius, les escoles de tècnics i la FCEH, el Departament d’Ensenyament i el consell català de l’esport.

Estudi INEFC+FCEH Pielasters 2022

El curs 2022 es va iniciar un estudi conjuntament amb l’INEFC, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i l’escola Santa Eulàlia de Berga, en el qual es pretén observar si; amb uns exercicis prèvis a l’aula , la transferència i la progressió a l’esquí de fons és més ràpida. Aquest curs se’n ha fet la prova pilot i restem a l’espera dels resultats i amb l’objectiu de fer l’estudi extensiu a més centres.

 

 

 

 

 

 

 

Qui l’organitza?

La Secretaria General de l’Esport i de l´Activitat Física del Departament de la Presidència i el Departament d’Ensenyament, de la Generalitat de Catalunya, són els promotors del programa, en col·laboració amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els Consells Esportius i Consells Comarcals del Pirineu, el Conselh Generau d’Aran, les Diputacions, les estacions d’esquí alpí i les estacions d’esquí nòrdic.

Quins objectius té?

L’àmbit de la Promoció i Popularització del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2012-2022 estableix els dos objectius principals del programa Esport Blanc Escolar:

Impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil, especialment a les comarques pirinenques.

Educar, mitjançant l’esport, a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat dels mestres i dels tècnics d’esport.

Quins continguts treballa?

El programa combina educació, esport i natura, i proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern i medi natural, en el marc curricular de l’àrea d’Educació Física, i amb un tractament interdisciplinari. Els continguts són treballats, tant prèviament a les sessions pràctiques pel professorat de les diferents escoles, com a les sessions de neu pel personal tècnic d’esports d’hivern.

Com es pot continuar esquiant després del programa?

A part de les sortides que puguin organitzar les escoles, els consells esportius, o les famílies, a Catalunya hi ha més de 80 clubs d’esquí, que ofereixen l’opció d’iniciar i tecnificar els infants i joves en totes les modalitats dels esports d’hivern.

Pla estratègic dels esports d’hivern de Catalunya:

 

PLA ESTRATÈGIC

GUIA DEL PROGRAMA ENLLAÇ 

CONCURS 2022-23

 

CONCURS 2021-22

 

 

CONCURS 2020-21

 

CONCURS 2019-20

 

https://esport.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/escolar/esport-blanc-escolar/

http://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/primaria/competencies-basiques-ambits/ambit-educacio-fisica/esportblancescolar/

 

 

https://www.ucec.cat/esport-escolar/esport-blanc-escolar/

 

 

https://www.fceh.cat/promocio/programes-escolars/

 

http://esport.gencat.cat/web/.content/home/arees_dactuacio/esport_escolar/esp_blanc_escolar/docs/InfoProg.pdf